Back

Tableau novosti 2020.2

22.06.2020

Visual Analytics

RELACIJE

Največja sprememba verzije 2020.2 je prenovljen model za pripravo podatkov. Fizičnemu nivoju povezav (preko joinov), ki smo ga poznali do verzije 2020.2, so pri Tableau-ju dodali logični nivo, kjer se vsebine povezujejo preko tako imenovanih relacij. Ključna razlika uporabe fizičnega in logičnega nivoja je pri pripravi SQL-a, ki se na osnovi vizualizacije pošlje na bazo. Fizični model sestavlja SQL od prve tabele, ki je dodana v podatkovni modul, naprej. Na logičnem nivoju, pa so vsebine samostojne, SQL pa se sestavi glede na izbrane elemente v sami vizualizaciji. To pomeni, da imamo lahko v enem podatkovnem viru sedaj več različnih vsebin na različnih nivojih granulacije, vsebine pa lahko delujejo samostojno in ne vplivajo ena na drugo.

Prenovljeni model žal še ne omogoča povezave več factov z istimi dimenzijami, nam pa olajša fiksacijo dimenzij, ki še ne obstajajo v fact tabeli in pohitri izvajanje poizvedb. Za boljšo predstavo vam spodaj pripenjamo še nekaj izsekov iz prenovljenega podatkovnega modula.

ENOSTAVNO FILTRIRANJE MNOŽIC (KONTROLA ZA DINAMIČNO FILTRIRANJE ČLANOV V SETU PODATKOV)

Set Action-i delujejo tako, da lahko v vizualizaciji interaktivno označimo nekaj poljubnih enot, npr. regij, in s tem omejimo izračun vrednosti relativno na izbrane enote. Poleg možnosti izbire v vizualizaciji, je sedaj na voljo tudi kontrola, kjer lahko člane množice filtriramo na enostavnejši način. V primeru novih vrednosti nekega atributa se domena oz. nabor vrednosti v filtru avtomatsko osveži.

GEO PROSTORSKA (GEO SPATIAL) PODPORA ZA ORACLE BAZO (ORACLE SPATIAL SUPPORT)

Tableau je razširil nabor konekcij na prostorske (spatial) podatke in sicer tako, da se lahko sedaj direktno povežemo na geografske podatke v Oracle bazi. S tem lahko enostavno vizualiziramo podatke na zemljevidu in si odgovorimo na vsa vprašanja, povezana z lokacijo posameznih opazovanj.

NOVOSTI FUNKCIJE “POJASNI PODATKE” (EXPLAIN DATA IMPROVMENTS)

Funkcija “Pojasni podatke” po novem omogoča, da uporabnik sam izbere s katerimi atributi želi v podatkovnem viru pojasniti izbrano vrednost. Z drugimi besedami, sedaj lahko uporabnik poljubno omeji oz. zmanjša podatkovni vir, ki je osnova za algoritme umetne inteligence. V predhodni verziji je funkcija “Pojasni podatke” uporabila napovedne modele na celotnem podatkovnem viru. Dodatno funkcija poišče ne le enega, ampak več zapisov, ki odstopajoče prispevajo k agregirani vrednosti v vizualizaciji.

FUNKCIJA “ASK DATA” IZBOLJŠAVE

Funkcija “Vprašaj podatke” je na voljo na Tableau Serverju. Tam lahko zdaj ustvarite svoje predloge vprašanj, ki uporabnikom omogočajo vpogled v podatke in vrste vprašanj, ki jih lahko zastavijo.

Spletne in mobilne aplikacije

METRIKE (MERTICS)

Metrike omogočajo ustvarjanje preprostih meritev iz skoraj katerega koli pogleda ali nadzorne plošče, kar prihrani čas in trud za analitike. Metrike omogočajo tudi enostavno sledenje teh ključnih številk na poljubnem številu nadzornih plošč, kar daje vrednost predvsem tistim uporabnikom, ki morda niso vešči uporabe Tableau-ja, vendar želijo biti obveščeni, ne da bi morali klikniti več nadzornih plošč. Podpora za metrike v Tableau Mobile vsem strankam omogoča sledenje njihovih podatkov kadar koli in kjer koli želijo.

PERSONALIZIRANA PRIPOROČILA NA TABLEAU MOBILNI APLIKACIJI

Priporočila, ki jih poganja strojno učenje, vplivajo na uporabnikove želje in prikažejo podatke glede na preference podobnih uporabnikov. Na Home zavihku lahko priporočila najdete v namenskem kanalu v aplikaciji Tableau Mobile.

ODPIRANJE ALI NALAGANJE DELOVNIH ZVEZKOV (WORKSBOOKS) NA SPLET (OPEN OR UPLOAD WORKBOOKS ON THE WEB)

Skupna raba dela in raziskovanje vpogledov od drugih uporabnikov je postala lažja. Zdaj lahko odprete delovni zvezek Tableau ali ga naložite naravnost na splet brez uporabe Tableau desktop aplikacije. Preprosto izberite delovni zvezek (.twb ali .twbx), ki ga želite naložiti in objaviti neposredno na svoje spletno mesto na strežniku ali spletu. Samo uporabniki z ustreznimi dovoljenji za objavo bodo lahko nalagali vsebino.

IT in upravljanje (IT & Governance)

VEČ KONEKTORJEV ZUNANJIH STORITEV ZA TABLEAU SERVER

Možnost konfiguracije zunanjih storitev (analytics extensions) v Tableau serverju na ravni spletnega mesta preko vmesnika ali preko Rest api-ja na serverju.

Analitiki, ki uporabljajo zunanje storitve kot so R ali Python lahko delijo delo skozi Tableau server.

Tableau prep builder

SALESFORCE KONEKTOR ZA TABLEAU PREP BUILDER

Zdaj se lahko povežete direktno na Salesforce znotraj Tableau Prep Builder-ja in hitreje pridite do analiz.

INKREMENTALNO OSVEŽEVANJE PODATKOV ZA TABLEAU PREP

Naslednji dodatki pa so zanimivi predvsem za lineage ter za upravljanje strežnika:

DODATEK ZA UPRAVLJANJE PODATKOV (DATA MANAGEMENT ADD-ON)

  1. Filtrirajte zunanjih sredstev
  2. Lienage dashboard
  3. Opozorila o kakovosti podatkov
  4. Filtiranje data assest po opozorilih

DODATEK ZA UPRAVLJANJE STREŽNIKA

  1. New Tableau Server Admin Views
  2. New Tableau Server Management Capabilities
  3. Resource Monitoring Tool For Linux